Ompeluhuoneen kauppa

17. huhtikuuta 2014

Ulkovaatteita ja muuta

Täällä on ommeltu tarpeeseen, kun kaikki kevätvaatteet on hukassa (siis varastossa, josta niitä tuntuu olevan mahdoton löytää) tai pieniä käyttäjilleen.


Itselleni tein välikausitakin ja sain sen valmiiksi nyt, kun välikausi alkaa olla lopuillaan. Odotellaan siis tulevia välikausia. Kaikki alkoi 1,5 euron raitakangasinvestoinnista kirpputorilla. En tietysti tätä takkia aloitellessani arvannut, että vinoraitojen kohdistaminen ei ole helppoa eikä hauskaa. Muitakin ongelmia kohtasin ja tämä tekele oli vähällä lentää roskiin useammankin kerran, mutta ns. turmeluksen energialla (= hermostumisen voimalla) sain sen tehtyä loppuun. Keltainen vetoketju kirppikseltä. Vuorikankaana Eurokankaan ohuin vuoritikki. Taskuihin värkkäsin tuollaiset tampit KAM-nepeillä, kun en jaksanut ajatella, miten vetoketju sinne laitetaan. 


Ei mene raidat kohdalleen eikä moni muukaan, mutta onpahan valmis!


Tälle neitokaiselle ei löytynyt mistään sisarusten vanhoja ulkohousuja, joten Eurokankaan PUL-kankaasta vuorelliset kurahousut. (Ja nyt muistin, että jossain on hälle haalarikin, kun vielä löydän sen...) 


Oli niin tylsät pökät, että tein piristykseksi sydämen takapuoleen. Ja muistin ripustuslenkin, ihme! Tuosta vyötärökuminauhan ompelusta sellainen yksityiskohta, että olen huomannut erittäin käteväksi ommella kuminauha suoraan paikalleen. Eli kuminauha ympyräksi ja taitteen sisään ja taite kiinni kaksoisneulalla tai ilman. Ei tarvitse kikkailla hakaneulojen kanssa.Tupsupipon tyttö tahtoi myös, koska veljilläkin on. Otin pari kuvaa siitä, miten teen tuollaisen kurttupipon, vaikka moni varmaan tämän homman hallitseekin:


Ensin suorakaide yhdeltä sivulta kiinni ja sauma keskelle kuvan osoittamalla tavalla (pipon keskitakasauma).
Sitten työnnetään molemmista reunoista kangasta kohti keskikohtaa ja saumaa niin, että saadaan kangas nelinkertaisesti. Hankala selittää, mutta jospa kuvista saisi selvää. Tässä on siis pipon yläreuna. Vaikuttaa aluksi vähän hassulta, mutta kun ompelee tuon sauman ja kääntää oikeinpäin, niin kurttupipohan se siinä. Paksummista kankaista teen yksinkerroin ja käännän alareunan. Ohuemmista trikoista kaksinkerroin. Tuon kurtun ompelin vain päällyskappaleeseen ja sen, joka jää sisälle päätä vasten ompelin ihan tavallisesti kaaren muotoon. Alla oleva kuva yrittää havainnollistaa tätä asiaa. Vasemmalla kurttuosio, oikealla kaareva sisäpipo. Sitten vain taittelin ne sisäkkäin ja keskitakasaumasta tikkasin, että pysyy kaksinkerroin.


Tähän loppuun vielä muutama kampe, jotka on jääneet laittamatta tänne. Osa ommeltu jo aikoja sitten.


Kirppiksellä silmiin sattui paksusta joustocollegesta (tai siltä se ainakin vaikutti) ommellut punavalkoruudulliset pökät, jotka olivat kaksi kertaa leveämmät kuin nyt. En nyt tiedä, voiko näitä sanoa minun ompelemikseni, kun kavensin lahkeen ulkosaumoista ja tein takataskut. Minun tuunaamani ainakin ovat.


Edelleen kirppislöytö oli tämä farkkustretch, josta sain sopivasti kahdet legginsit koulutytölle. Ilman sivusaumaa, kuminauha vyötäröllä. Mukavan paksua kangasta tämäkin. Ihan ohuet legginsit kun on heti puhki yms.

Imetystunikan tein jo aikaa sitten Majapuun neuloksesta. Ensimmäinen ompelemani neulosvaate, mutta ei takuulla viimeinen. Ihanan tuntuinen materiaali päällä eikä mikään mahdoton ommellakaan. 


Seuraavan kerran teen imetysluukun sisäosan kapeammaksi, koska neulos jonkun verran venyy käytössä ja pesuissa. 


No niin, se on kiirastorstain iltapäivä.

Rauhallista pääsiäistä Oivan ompeluhuoneen lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Ai herkku tuota imetystunikaa! Tuohan näyttää ihan Maitotytöltä. Oliko vaikea ommella? Entä tuon välikausitakin kaava? Varmasti sille tulee vielä käyttöä, tokihan näillä leveyksillä vielä takkia tarttee. Juuri viime viikolla minäkin sain omani valmiiksi. Mukavaa pääsiäistä teille!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Imetystunika oli helppo värkätä, kun mulla on siihen sopiva kaava syntynyt usean yrityksen ja erehdyksen myötä. Takin kans taas oli hankalaa, kun leikkasin kankaan toisen takkini pohjalta, mutta ihme kyllä siitä lopulta tuli takki.

    VastaaPoista