Ompeluhuoneen kauppa

22. huhtikuuta 2014

Peruspaidasta imetyspaidaksi

Oli tarkoitus alkaa ommella imetyspaitoja. Laiskotti kaula-aukon kanttaus ja kaikki. Kaapissa vino pino paitoja.

Keksin alkaa leikkelemään niitä tähän tapaan:


Mittasin 32 cm olkasaumasta alaspäin ja rohkiasti leikkasin paidan etumuksen auki. (Säälitti kyllä vähän halkaista tuo kukkanen, mutta paita on hyvän matkaa elämää nähnyt, joten riskit olivat pienet.) 


Leikkasin resorista suikaleen, joka on muutaman sentin halkiota kapeampi (kuvassa alempana). Korkeutta suikaleella semmoiset suunnilleen 8 cm. Toisen palan leikkasin trikoosta ja sen muodon kopioin suoraan paidasta. 


Ompelin resorin halkion yläreunaan ja trikoon alareunaan. Kiinnitin trikoopalan myös hihasaumoihin kainaloiden yläpuolelta, jotta pysyy paikallaan. (Valkoisilla langoilla mustaa kangasta kaasu pohjassa, kun tuli 15 minuuttia aikaa istua ompelukoneiden ääreen...) 


Nyt on imetyspaita eikä tarvinnut kaula-aukkoa ommella.

----------------
Edit Edit. Piti tulla vielä kertomaan, että on olemassa myös TAPA 2 tehdä peruspaidasta imetyspaita

 Leikkaa imetyspaidan alaosa (= ihoa vasten tuleva osa) niin, että sen voi kiinnittää olka- ja hihasaumoihin eli tähän tapaan:


Keltaisella piirretty on siis alakappale, jonka leikkaat jostain muusta kuin paitakankaasta. 

Punaisella merkityistä kohdista ompelet alakappaleen kiinni paitaan. Itse ompelin saumurilla tehdassaumat uudelleen ja lisäsin mukaan tuon alakappaleen.

Ekstra-avaraa alakappaleen kaula-aukkoa alaspäin venyttämällä imetys onnistuu hyvin, mutta ei tarvitse pelätä, että alakappale lörpsähtää liian alas, kun se on kiinni olka- ja hihasaumoissa. Alakappaleen kaula-aukon ihan vain huolittelin saumurilla.

Tähänkin versioon olen tehnyt alareunaan resorikiristyksen. Resorin leikkaan n. 3 cm lyhemmäksi kuin itse alakappaleen alareuna.

Kokeilujeni perusteella molemmat tavat toimivat ja on ns. makuasia, kummasta pitää enemmän. Itse ehkä kallistun tämän jälkimmäisen kannalle.

(Hankala selittää yksinkertaisesti, vaikka asia on yksinkertainen.
Kertokaa, mikä kohta on selitetty huonosti, niin saadaan tästä toimiva ohje.)7 kommenttia:

 1. Kiitos minunkin puolestani, tällaista kyllä kokeilen! En kyllä ihan ymmärtänyt (tyhmä minä, aivot valuu maidon mukana pois). Tuon trikoon käyttö siis? Venytätkö sitä alaspäin imettäessä vai miten homma toimii?

  VastaaPoista
 2. Just niin Paimenpoika. Ja se trikoopala pysyy ylhäällä, kun kiinnität sen olkasaumaan kainalon lähelle. Eli sama idea kuin tehdasvalmisteisissa imetyspaidoissa, paitsi tähän joutuu tekemään sauman trikoon kiinnittämiseksi paitakankaaseen. Osaankohan selittää? Mullakin aivot vähän pausella.

  VastaaPoista
 3. Kokeiltu on ja hyvä tuli. Näitä tulee varmasti tehtyä lisää! Ei kun vaan kirpparilta etsimään sopivia paitoja ja tuunaamaan. Suuret kiitokset ohjeesta! Minä laitoin vielä leveän kuminhauhan resorin sisään niin ei varmasti lörpähdä ja pitää sauman piilossa.

  VastaaPoista
 4. Hauskaa, että tästä oli sulle apua! Hyvä idea tuo kuminauha resorin sisällä.

  VastaaPoista
 5. Tämähän on mainio ajatus! Menisi varmaan testiin ellen olisi tällä erää ihan imetystaipaleen loppukaarteessa.

  VastaaPoista