Ompeluhuoneen kauppa

4. huhtikuuta 2014

Kasvavalle vauvalle vaatetusta

Onpa ollut ihanaa ommella puuvillakankaista kesäpöksyjä ja lakkeja tälle pulskalle pienokaiselle. 


Housujen kaava Elsebeth Gyntherin ihanasta ja ikivanhasta kirjasta Ompele lapselle. (Niitä kirjoja on kaksi ja tämä on siitä, jossa ommellaan pienemmälle lapselle.) Muokkasin tätä sivusaumattoman haalarin kaavaa sen verran, että lisäsin resorit lahkeisiin ja yläosan tein myös vähän eri lailla. Kankaat kirppiksiltä.


Kun yhdet haalarit sain onnistumaan, niin johan samoilla höyryillä piti toisetkin tekaista. Aloin siinä ommellessani miettimään käytännöllisiä seikkoja, kuten sitä, että vauvalta pitää vaihtaa vaippa, kun hän majailee näissä housuissa. Neppareita ei ollut hallussa riittävästi. Keksin sitten laittaa jalkoväliin ohuen vetoketjun. Pohdin, kuinka se hankaa vauvaa, mutta johan tämä herra käyttää vaippaa ja sukkia, joten uskalsin tällaisen testin tehdä.  Kangas kirppikseltä. Lakin kangas rakkaan siskoni hylkäämistä samettihousuista. Kiitosta vain sinne suuntaan!


Meidän lapset ovat kontanneet aika heikkoon kuntoon ikivanhan retropotkupuvun, jonka joskus kirppikseltä löysin. Potkarin niskassa oleva lappu kertoo sen olevan merkkiä "Suomen trikoo". Piirsin siitä kaavan ja tein oman versioni Suomi-trikoista. Hupun vain lisäsin. Kangas on Metsolasta. 

Kypärälakki on Sampsukan merinovillatilkusta kyhätty. Tällainen pihi ompelija oikein innostui, kun huomasi, että sieltähän voi tilata pikkutilkkuja pilkkahinnalla ja niistähän saa vaikka mitä tällaisille pikkuihmisille.


Mutta sitten tähän pääasiaan. Rakastan ompelua, kuten varmaan tämän blogin lukijat ovat havainneet, mutta yli kaiken rakastan päähineiden ompelua. Keväthän se taas on ja annoin itselleni luvan kokeilla uudenlaisia kesälakkeja. Olen pitkin matkaa suuresti ihaillut Viivin verstaan lakkeja ja nyt uskalsin yrittää tätä vauvalakkia. Siitä seurasi useampi lakki, kun ei mennyt kerralla koko kohdilleen, mutta tuli pari sopivaakin.


Liian iso lakki. Kangas kirppikseltä.


Liian pieni lakki. (Jäi siksi silittämättä.) Kangas kirppikseltä.


Liian iso lakki nro 2. Onneksi lapsen pää kasvaa. Päällyskangas sisaren housuista, sisäkankaasta en muista mistä. 


Nyt on lakki poikineen tehty. Pitää vissiin käyttää näitä täällä talossa, kun eihän me täältä ulos ehditä, kun äiti vain ompelee lakkeja. Tosi puheessa on ulkoiltukin viime päivinä ja nautittu ihanasta keväästä ja ihanista lätäköistä, jotka jäätyy yöllä ja sulaa iltapäivällä ja jäätyy taas yöllä.

Tästä lakkiasiasta vielä sellainen varoituksen sana, että vaikuttaa siltä, että tämä ei lopu tähän. Kokeilin jo tuossa päivällä matkia Viivin Verstaan lippistä sillä seurauksella, että jono lapsia kantoi minulle erilaisia kankaita ja toivoi jokainen edes muutamaa lippistä itselleen. 

Huomenna on lauantai ja minä tiedän, mitä teen, kun olen ensin siivonnut sen verran, että voin sanoa siivonneeni.  Nauttikaa tekin viikonlopusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti