Ompeluhuoneen kauppa

1. maaliskuuta 2014

Tossutehdas

Erinäisiä tossuja taasen. Nämä on niin kivoja välipaloja tarveompelusten lomassa. 


Päällinen Marimekon jämätilkku, tukevaa puuvillakangasta. Sisällä takkiprojekteista ylijäänyttä vuorikangasta. 

Kävi kuten pelkäsin, että Eurokankaan pöytäliinanalunen (ks. edellinen tossupostaus) näyttää kuluvan käytössä aika äkkiä. Päädyin laittamaan nyt pohjaan keinonahkaa, kun en aitoa nahkaa tähän hätään löytänyt. Näyttää olevan aika paljon eroja keinonahan liukkaudessa ja löysin näihin aika nihkeän oloista nahkaa.


Nämä tossut on yllättävän yksinkertaiset tehdä. On tullu kyselyä aiheesta, niin yritän nyt selittää, miten nämä väsään.

Kaavan osia on kolme ja homman voi tiivistää seuraaviin vaiheisiin:

1. Jalkapohja:
Piirrä kohdehenkilön jalkapohja (kaava)paperille ja leikkaa kaava. Itse teen kaksi saman jalan tossua, kun tuntuu, että noilla tenavilla riittää muutakin puuhaa kuin sovittaa tohveleita oikeisiin jalkoihin.


(Tämä ohjelma jostain syystä kääntää tuon kuvan väärinpäin, koittakaa kestää.)

2. Jalanpäällyskappale:
 Piirrä paperille jalan päällisen kaava siten, että kärkiosa on suunnilleen samanmuotoinen kuin jalkapohjan kaava ja kaava levenee niin, että on leveimmästä kohdasta 1,5 kertaa jalkapohjan kaavan levyinen. Kaavan korkeus taas on matalimmasta kohdasta noin puolet jalkapohjan mitasta. Ja alareuna on kaareva kuvan osoittamalla tavalla.


3. Sääriosa:
Aseta kaksi edellistä kaavaa päällekkäin niin kuin ne lopullisessa tossussa tulevat olemaan. Etsi mittanauha (tai jos/kun se on hukassa, lainaa lapsesi viivotinta, ellei se ole hukassa) ja mittaa kantapään ympärys eli se osa jalkapohjan kaavasta, jonka päällä ei ole jalanpäällyskappaletta. Kuvassa 1. tuo kohta sijaitsee nuolten välissä. Merkkaa jalkapohjan kaavaan kohdat, joihin jalanpäällyskappale ulottuu ja merkkaa ne myös aikanaan kankaaseen. Tämä helpottaa huomattavasti ompelua.

Piirrä sitten paperille suorakulmio, jonka korkeus on tohvelin haluttu korkeus. Piirrä suorakulmion alareunan keskelle kaari jalanpäällyskappaletta apuna käyttäen. Sitten pitää vielä selvittää, kuinka pitkään piirrät suoraa reunaa kaarevan osan molemmille puolille. Sen saat selville jakamalla äsken mittaamasi kantapään ympäryksen kahtia. Puolet toiselle puolelle ja puolet toiselle. Suorakulmion pidemmän sivun mitta on siis kantapää + jalanpäällyskappaleen kaari.


Ja kas, tässä ovat kaavat. Ei muuta kuin ompelemaan.

Järkevin järjestys lienee:

1. Sääriosa ympyräksi ja yläreunan huolittelu
2. Jalanpäällyskappale kiinni jalkapohjaan 
3. Sääriosa kiinni jalkapohjakappaleeseen (oikeat puolet vastakkain).

Ja kun olen tehnyt vuoren näihin, olen tehnyt kaksi samanlaista versiota, tunkenut ne sisäkkäin nurjat puolet vastakkain ja huolitellut yläreunan viimeiseksi, jolloin tohvelit luonnollisesti tarttuvat yläreunasta toisiinsa kiinni.

Tadaa, tossut ovat valmiit ja hermot ovat menneet vain muutaman kerran. (Ainakin siinä vaiheessa, kun sisätossusta tulee isompi kuin päällystossusta, koska sisäkangas venyy. Jos olisit kaukaa viisas, kuten minä en ole, leikkaisit sisäkappaleen ilman saumavaroja, jos kangas on venyvää.) 


Muutamat muutkin jalassapidettävät kapineet ovat nähneet päivänvalon. (Todella pitkään ovatkin olleen poissa päivänvalosta nämä kankaat tuolla kaapin pohjalla.) 




Tämä sukkakokeilu nyt on ehkä sieltä koomisimmasta päästä aikoihin. HeiDun blogi toimi inspiraation lähteenä. Jostain neuloksesta aion vielä näitä värkätä, kunhan saan sellaista haltuun. 


Ihan hörselöäkin pistin yläreunaan. Rullapäärmeellä alareunat. Kerrassaan kätevä tuo rullapäärme. 


Viikonloppuja!

2 kommenttia:

  1. Ihania tossuja, yhdet niistä nytkin jalassa. Kiitos tuliaisista!
    V

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Ilo oli minun puolellani!

    VastaaPoista