Ompeluhuoneen kauppa

19. maaliskuuta 2014

Pikku neidin vaatetusprojektiTätä projektia olen odottanut: 2,5-vuotiaalle pienelle tytölle kesävaatteita. 
Kun ompelin, tyttö istui usein sylissä. Me juteltiin paljon: 
"Äiti, laita nyt kantinkääntäjä."
"Äiti, anna minä."
Tytön tehtäviin kuului mm. puolakotelon napsauttaminen kiinni. 
"Äiti, pää puuttuu", tyttö ihmetteli aina, kunnes ompelin olkasaumat. 
Välillä hän juoksi leikkimään ja tuli taas syliin, ja nauroi ääneen aina, kun sai sovittaa vaatetta. 

(Ei se kaikkien kanssa ja aina ole näin aurinkoista, mutta tällä kertoo oli ilo ommella.)


Mekkotehtaan Alviina, kavennettuna ja helma pidennettynä. Teen Mekkotehtaasta aina kokoa pienemmän kaavan, kun ovat meidän kapoisille lapsukaisille liian isoja muuten. Puuvillakangas Eurokankaasta. Samaisen Alviina-kaavan muunnos, velourmekko jostain jämäpalasta. Pikku Piltin silitysankka pääsi tähän vaatteeseen. Lyhythihainen on vaate kesää ajatellen, mutta menee näköjään aluspaidan kanssa jo nyt, koska ankkaa on pakko päästä käyttämään heti. Pinkit leggaritkin neito sai, sivusaumattomat. Euronkankaan palalaarista stretch-kangas. 


Hupun vuori Marimekon jämäpala.

---------------

Sitten tällainen trikoomekko ynnä farkkuleggarit. Jotain jämäkankaita, muistaakseni Nanson trikoo vuosien takaa.


Tämäkin Nanson trikoota, Mekkotehtaan Riine kaavana.  Eihän tämä seuraava mekko kovinkaan kesäinen ole, mutta tulee juurikin tarpeeseen, kun 2,5 -vuotias kasvaa tunnetusti nopeasti ja lyhyitä mekkoja on kaappi täynnä. Kevättalvimekko siis. Taannoisten jumpsuitien jämäkankaat tuli käytettyä tähän. Kaavassa pohjana taas tuo kätevä ja käytännöllinen Alviina, kuten lähes kaikissa tämän postauksen mekoissa.Kun kyseinen tyttölapsi syntyi, oli Metsolaan juuri ilmestynyt alla olevaa Onni ja Ilona -joustofroteeta. Siitä tietysti ompelin tyttövauvalleni mekkoja, ja nyt viimeinen tilkku pääsi tytön taskuun. 

 Olen nyt tutustunut oikein urakalla uudenuutukaiseen Janomen kantinkääntäjääni, josta jo selvitystä teinkin, ja pidän kyllä laitteesta paljon. Totesin, että sillä voi ommella myös joustofroteekantteja, kuten tämän Metsolan joustofroteemekon kaulukseen tein.  Olen kääntänyt kanttia vehkeellä kolminkerroin, vaikka laite on tarkoitettu nelinkertaiseen kanttiin. Jossain päin blogimaailmaa kiertää ohje siitä, miten nelinkertaisesta kantinkääntäjästä saa kolminkertaisen pinnin ja paperin avulla. En löytänyt muuta kuin mainintoja ohjeesta ja kokeilin päättäväisesti, miten pinnin voisi tunkea laitteeseen niin, että homma toimisi. Otin ihan kuvankin tästä touhusta, koska kolminkerroin kääntäminen on onnistunut näin oikein hyvin. Eli siis tuollaisen peruspinnin (kuvassa valkoinen) ympärille kiersin muutaman kierroksen paperia ja työnsin sen tuohon alimpaan kanavaan. Näin kantti ei pääse kulkemaan siellä, ja kääntyy vain kolminkerroin. Kantin leikkaan 30 mm leveäksi. (Loistava ohje tähän kantinkääntäjän käyttöön ja tilaukseen löytyy Nauravasta napista, kuten aiemmin jo esittelin.)
Hame Eurokankaan puuvillasta ja legginsit Ikasyrin vinoraitatrikoosta.


Hameen helmaan lisäsin raidan sinistä resoria piristykseksi arkeen. 


Tähän Metsolan puuvillakankaseen ihastuin kertakaikkisen täydellisesti. Ompelin siitä kauluspaidan, jonka helmassa on kuminauha...


... ja takana nepparit. 


Näiden mustien leggareiden kanssa onkin sitten säädetty enemmän kuin aikoihin. Ensimmäisellä yrittämällä tuli liian kapeat, ei mahtunut tytär sisään. Kangas vaikuttaa oikein kestävältä ja tukevalta farkulta, mutta eihän sellainen kovin jousta. Lannistuin niin kovasti, että nousin ihan ylös ompelutuolistani ja keskeytin koko touhun, (mitä ei yleensä tapahdu kovin helposti). Kuitenkin Eurokankaaseen oli liian pitkä matka juuri sillä hetkellä, joten nousin kuin Feniks-lintu tuhkasta, riensin kangaskaapilleni ja etsin kappaleen mustaa trikoota. Siitä leikkasin kaitaleet lahkeiden sisäsaumoihin ja haarasaumaan. Ja nyt mustat farkut, joiden kangas ei jousta, joustavat tyttären jalassa oikein somasti. (Toiset samanlaiset odottavat korjausoperaatiota ompelupöydällä, koska suuressa tehokkuudessani leikkasin kahdet liian pienet kerralla...)


Jotta näin tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti