Ompeluhuoneen kauppa

5. tammikuuta 2014

Vaippavillahousujen ohje


Neuloin villahousut kestovaippojen päälle puettavaksi ja ajattelin nyt selittää, miten ne tein. Ei tarvitse sitten aina yrittää laskea vanhoista huopuneista villiksistä silmukoita, jää itsellekin ohje arkistoon. Saa nähdä, mitä kaikkea oleellista unohdan kertoa. 

Ensinnäkin lankana oli Novitan Huopanen. Olen tehnyt näitä enimmäkseen hahtuvalangasta tai Novitan Purosta, mutta Huopasta oli nyt niin paljon lankalaatikossa, että rohkenin kokeilla tätä lankaa, joka ei lähtökohtaisesti ole niin kovin pehmeä. Olen testaillut valmiita huopaspöksyjä vauvalla, mutta hän ei ilmaissut mielipidettään. Jatkoin testausta sijoittamalla villahousut muutamaksi hetkeksi paitani alle ja tein saman myös hahtuvasta kudotulle yksilölle. En huomannut eroa, kumpikaan ei kutittanut. Joten olen nyt sitten uskaltanut käyttää näitä vauvalla.

Ohje on ekstrahelppo:
 Etsi puikot kokoa 10. Luo 16 silmukkaa. Kudo 15 kerrosta joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin. Neulo sitten 12 kerrosta aina oikein. Tässä valmistuu housujen etukappale. Sitten alkaa haarakavennus. Kavenna molemmissa reunoissa 1x3 ja seuraavilla kerroksilla 1x2 silmukkaa. Seuraavaksi neulo jäljelle jääneillä 10 silmukalla 10 kerrosta. Sitten alat taas lisätä silmukoita takakappaletta varten. Takakappaleesta tulee leveämpi kuin etukappaleesta. Lisäsin ensin 1x5 molemmissa reunoissa, sitten 1x3 ja vielä 1x2 silmukkaa. Tämän jälkeen neulo taas aina oikein 12 krs ja joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin 15 kerrosta. Ja housukappale on valmis. Sitten pitää vielä neuloa joustinneuletta jalkojen aukkoihin. Poimin samaisille 10-koon puikoille 24 silmukkaa "jalan kohdalta" ja neuloin neljä kerrosta joustinneuletta 2 oikein 2 nurin. Kahdella viimeisellä kerroksella kavensin yhden silmukan kerroksen alussa. Lahjetta olisi toki voinut jatkaa pidemmäksikin, mutta halusin lyhyet tällä kertaa.

 Alla oleva kuva on siten päin, että aloitat neulomisen alhaalta.


Sitten tarvitsee vielä ommella sivusaumat yhteen.

Tässä sama homma piirroksena.
Sitten tekele lanoliinikylpyyn, jotta se pehmenee ja pitää paremmin kosteutta. Aluksi nämä ovat vähän "reikäiset", mutta muutaman käyttökerran jälkeen huopuvat vähän ja tulevat tiiviiksi, mutta ovat kuitenkin ohuet ja pehmeät.


Tällainen juttu tällä kertaa. 

Tilasin toissapäivänä uuden saumurin ja sormenpäitä nipistelee ompeluinto. Eli toivottavasti kohta on jotakin esiteltävää siltäkin saralta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti