Ompeluhuoneen kauppa

6. syyskuuta 2015

Kestävät villasukat?!


Jatketaan vielä tällä villasukkateemalla. Olen nimittäin niin kovasti miettinyt, miten saisin villasukista kestävät. En ole löytänyt tähän suureen ratkaisemattomaan kysymykseen apua edes internetin ihmemaailmasta (tai sitten en osannut hakea oikealla hakusanalla, netinhän pitäisi tietää kaikki). Kuulun siihen osaan ihmiskunnasta, joka elää villasukat jalassa lähes aina. Välillä jaloissa pyörii lähestulkoon pelkät varret, kun pohjissa on enemmän reikiä kuin villasukkaa. Olen kokeillut seuraavia konsteja:

1. Virkannut pohjalliset joko suoraan sukan pohjaan tai sitten erikseen kiinnitettävät.


2. Ommellut villasukkiin nahkapohjalliset


Kumpikaan konsti ei ole osoittautunut kovassa käytössä aukottomaksi, vaan aukkoja ja reikiä on syntynyt jonnekin sinne seutuville, missä pohjallinen päättyy ja sukka alkaa. Alla oleva kuva havainnollistaa ongelmaa: aina ne varpaat jostain työntyy ja tekee reiän, tai sitten kantapää. 

Näillä keinoin sukat ovat kestäneet kuitenkin huomattavasti kauemmin. Virkatut ovat toimineet nahkaisia paremmin. 


Mitä vielä voisin kokeilla, onko kellään kokemusta? Olen miettinyt, mitä tapahtuisi, jos neuloisin jalkapohjaan sekaan jotain puuvillalankaa, kalastajalankaa, jotain, mikä ei takuulla katkea, siimaa...? Langan laadustakin tuo kuluminen tietysti paljon riippuu, mutta reikiintymätöntä villalankaa en ole vielä löytänyt. Ostan heti, jos joku sellaisen minulle osoittaa. 

Eli tässä nyt neuvoa kyselen ja nämä pari vinkkiä laitan jakoon. Kiitos ensimmäisestä ideasta kuuluu äidille, kuten myös kiitos niistä kaikista sukista, jotka olet parsinut ja lupasit parsia... 

Näillä ajatuksilla uuteen työviikkoon. On kai sitä hyväosainen ihminen, kun ehtii tällaista miettiä, että mistä kestävät pohjat villasukkiin. 

13 kommenttia:

 1. Sunnuntai-illan blogiseikkailulla (voisihan sitä nukkumaankin mennä, mutten saa takalistoa penkistä ylös :D) eksyin ompeluhuoneeseesi ja tulen varmasti toistekkin. Liittyisin siis mielellään ihan lukijaksi, sen verran mielenkiintoiselta blogisi kuullostaa ja näyttää, mutta tälläinen amatööri ei löydä mitään kohtaa mistä liittyä!? :O

  Villasukkapulmaan en osaa neuvoja antaa. Mutta tuota kestämisasiaa olen itsekkin pähkäillyt, kun täälläkin niitä reikiä löytyy ja inhoa parsimista ja välillä oikein säälittää heittää hyviä varsiä pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja tervetuloa Eerika! Voisin laittaa sen lukija-palkin näkyville tuohon oikeaan reunaan. Se oli siinä joskus aikoja sitten vähän aikaa, mutta sitten alkoi hävettää, kun lukijoita oli niin vähän, että poistin sen. Jostain bloggerin seurattujen blogien kautta pystyy alkaa lukijaksi, mutta en nyt muista tarkkaan sitä systeemiä. Ja tietysti facebookissa voi tykätä ne jotka siellä on. Laitan aina sinne linkit postauksiin.

   Poista
  2. Laita ihmeessä palkki taas näkyviin, kun eihän sillä ole mitään välilä kuinka paljon kirjautuneita lukijoita on! Minä en ole vielä eksynyt tuonne facen puolelle (taidan olla monessa asiassa vähän myöhäisherännäinen ;) ), niin mielellään liittyisin lukijaksi tästä helpoimmasta kautta :)

   Poista
  3. Nyt sen lukija-systeemin pitäisi olla oikeassa sivupalkissa. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 2. Itselläni sukat, jotka on neulottu todella tiiviiksi - eli aivan liian pienillä puikoilla langan paksuuteen nähden - kestävät parhaiten. Vahvistetuin kantapäin, luonnollisesti. Lisäksi keinokuitua on oltava langassa vähintäänkin 20 %, langassa pitää olla kunnon kierre, eikä lanka saa olla mitään kovin ohutta. Näillä olen yrittänyt itse pärjätä, mutta kyllähän niitä sukkia tuppaa menemään puhki. :-)

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä! Mikä lanka on osoittautunut kestävimmäksi, kertokaa vielä siitäkin?

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä kuin Maaria: riittävän tiukka käsiala (ohuet puikot), osittain keinokuituinen lanka ja sukat kestävät paremmin. Lisäksi tarjoudun vapaaehtoiseksi sukkien terittäjäksi/ pohjallisten virkkaajaksi.
  Nuo Oivarouvan tekemät sukat ovat hienommat kuin ikinä osaisin tehdä vaikka olen satoja pareja kutonutkin. Luovuus on lahja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä taisi mennä ylisanojen puolelle! Sun sukat on omaa luokkaansa sekä ulkonäön että laadun perusteella.

   Poista
 6. Minulla sama ongelma. Noita virkattuja pohjia en olekaan vielä testannut. Nahkaa ja farkkua kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Farkkukin on hyvä idea, vois kestää aika hyvin kulutusta. Kiitos vinkistä Hanna Mi!

   Poista
 7. Hei. Älkää ihmeessä hyviä sukanvarsia heittäkö pois.Leikkaatte saksilla poikki ja puratte samanpituisiksi.Sitten vaan uudet kantapäät ja pohjat neulomaan. :D
  Kolmella langalla ja esin 3. puikoilla tiukkaan neulottu tossu kestää hyvin.Annikaisen blogissa on yksi hyvä malli.Olen kokeillut pohjaosan neulomista kuten vahvistettu kantapää tehdään.Olen neulonut ohutta keinokuitulankaa mukaan.Sukat vain kuluvat.Paula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyyhän tähän asiaan valaistusta, kiitos Paula sinullekin! Keinokuitulanka ja vahvistettu pohja, pistetään korvan taakse ja kokeiluun joskus!

   Poista