Ompeluhuoneen kauppa

6. tammikuuta 2017

Imetysmekko kengurutaskulla

Osallistuin ensimmäistä kertaa Verson puodin suosittuun ompelukerhoon, jossa kaikille osallistujille lähetetään sama yllätyskangas ja siitä ommellaan tiettynä aikana. 

Olipa onni, että osallistuin, sillä paketista löytyi aivan ihanaa Guldusen eli Elina Antilan Sielulintu-joustocollegea hopeaglitter-värissä. Tätä kangasta ei toistaiseksi ole saatavilla metritavarana, joten 60 cm:n pala tuntui sitäkin arvokkaammalta. 

Oli jännä kokemus tehdä vaate näin päin, kun yleensä minulla on selvä visio, mitä teen, kun tilaan kankaan. Pari päivää meni miettiessä ja mekkoonhan taas päädyin.


Kuvista saa harmillisen huonosti selvää, tämä tammikuun alku täällä Lapissa ei ole kovin hyvä aika kuvata mustia vaatteita. Mekon yläosa on tehty suunnilleen naisten Mekkotehtaan Aino-kaavalla. Halusin tällä kertaa väljän mekon. Noihin vaakasaumaan upotettuihin taskuihin on hyvä ohje esim. täällä.

Suurta pähkäilyä tämän mekon kohdalla aiheutti se, että tämä päällä pitäisi pystyä kätevästi ruokkimaan tuota pienokaista. Kokeilin ensimmäistä kertaa ns. kengurutaskua tai sivuluukkua.Käyttökokemusta ei vielä ole, mutta ajattelin silti tehdä tähän selvityksen, miten tämän tein. Tätä on kyselty Facebookin ompeluryhmässä, enkä löytänyt ohjetta, vaikka monet näitä ovat tehneet eli ei ole missään mielessä oma ideani. Kuvallista ohjetta ei valitettavasti ole, koska mekko on jo valmis.

Näin tein imetysoption:

1. Leikkaa etukappale kaavan mukaan. Aseta etukappale pystysuunnassa oikeat puolet vastakkain ja piirrä esim. isolla lautasella syvimmältä kohdaltaan n. 4 cm syvä kaarre molempiin kylkiin. Itse aloitin kaarteen 7 cm kainalon alapuolelta ja se pääättyi tuohon poikkisaumaan, joka puolestaan alkoi 51 cm olkasaumasta alas. Leikkaa "puolikuut" molemmista kyljistä pois.

2. Leikkaa sisempi etukappale, kainalosta poikkisaumaan. Leikkaat siis suorakulmion, josta muodostuu suuri kengurutasku. Leikkaa muuten samankokoinen ulomman etukappaleen kanssa, mutta kavenna molemmista kyljistä kainalon kohdalta n. 2 cm, jotta valmiissa vaatteessa imetysluukku ei valu alas. 

3. Huolittele ulomman etukappaleen kaarteiden reunat. Itse ompelin käänteen peittarilla. Toki voisi myös kantata, mutta käännös riitti joustavassa kankaassa.

4. Huolittele sisemmän etukappaleen yläreuna. Monet laittavat framilonin, minä senkun saumuroin.

Tässä välissä voit kasata mekkoa/paitaa normaaliin tapaan siihen asti, että haluat ommella hiha- ja sivusaumat. 

5. Asettele sisempi etukappale päällimmäiseksi nurja puoli ylöspäin, sitten ulompi etukappale samoin nurja ylös ja sitten takakappale oikea puoli ylös. Sitten vain ompelet sivusaumat ja näin muodostuu iso tasku. 

Yllättävän yksinkertaista, eikö totta. 

Miten tällä sitten imetetään? Vedetään tuolta kyljessä olevasta aukosta sisempää kangasta alaspäin. Monet kehuvat, itsellä ei ole vielä kokemusta.

Hankala tietää, onko ohje selkeä, joten antakaa palautetta kohdista, joita ei ymmärrä.  

Monet ovat tehneet näitä kengurutaskuja niin, että sisempi etukappale on erivärinen, jolloin tasku erottuu kivasti. Itse halusin nyt mahdollisimman huomaamattoman imetysoption, joten tein molemmat mustasta joustocollegesta.


Toivottavasti imetysoptio on käytännöllinen, sillä tässä mekossa on ainesta lempimekoksi. 

Kiitos Verson puoti ihanasta kankaasta ja kivasta kerhosta!2 kommenttia: