Ompeluhuoneen kauppa

14. kesäkuuta 2015

Helppo hame ja selvitys kuinka sen tein


Ommella surautin neitokaiselle pari kesähametta, kun juoksenteli pitkin raitteja sukkahousuissa. 


Näitä olen tehnyt lukuisia ennenkin, mutta joka kerta joudun muistelemaan mittoja ja senttejä. Kirjaanpa siis tänne muistiin muutaman jutun itseäni ja ehkäpä teitä lukijoitakin varten. Tämä alla oleva pätee 3-4-vuotiaalle tyttölapselle. Silloinhan sitä on ihminen parhaassa hameiässä.


Ensin tarvitaan neliönmuotoinen kangaspala, joka taitellaan nelinkerroin niin, että sivujen mitta on 34 cm. Koko kangaspalan mitat ovat luonnollisesti tällöin 68 x 68 cm. Jos riittävän isoa tai sopivan mallista palaa ei löydy, voit ottaa myös kaksi 34 x 68 cm:n palaa. Esimerkiksi vanhoista matalista verhokapoista saa tällä tapaa hameen näppärästi. Ja mitat eivät ole ihan justiinsa, kunhan on neliö.


Seuraavaksi neliöstä leikataan "keskeltä" eli sieltä, missä ei ole kankaan reunoja vaan ainoastaan taitteet pois pala kuvan osoittamalla tavalla (oikea yläreuna). Palan molemmat sivut 10 cm ja samoin säde koko matkalta. Tästä aukosta tulet pian pujottamaan lapsesi läpi, se on siis vyötärö. 

Sitten leikataan kuvassa vasemmassa alanurkassa oleva suorakulma kaarevaksi niin, että säde (=mitta oikeasta yläkulmasta vasempaan alareunaan) säilyy koko ajan saman mittaisena eli 24 cm. 


Kun kangas aukaistaan, se näyttää tältä. Nyt ollaan jo pitkällä. Enää tarvitsee ommella resori (ympyräksi ommeltuna, kaksinkerroin taitettuna ja venytettynä) tuohon aukkoon ja huolitella alareuna. 


Ja sitten vain helmat hulmuamaan. 

2 kommenttia:

  1. Kätevä ohje! Pistänpä korvan taakse:-) . Sieviä kellohelmoja.

    VastaaPoista
  2. Ihania hamosia! Tällaiset nopeat ja helpot ompelutyöt kannustavat monia tarttumaan ompelukoneeseen, ohjekin on niin selkeä.

    VastaaPoista